Krijg ik subsidie op zonnepanelen?

Subsidie zonnepanelen 2015

Subsidie voor zonnepanelen in uw woonplaats of provincie

Het kan zijn dat er in uw woonplaats of provincie subsidie wordt gegeven voor de aanschaf van zonnepanelen (of andere energiebesparende maatregelen). Wilt u weten of u ook recht heeft op zonnepanelen subsidie? Of een aanvraag voor subsidie op zonnepanelen opsturen? Kijk dan op de Energiesubsidiewijzer.

Geen subisidie voor zonnepanelen? Geen zorgen!

Kunt u geen gebruik maken van subsidie voor zonnepanelen? Geen zorgen! De onafhankelijke stichting Milieu Centraal geeft aan: “ook zonder subsidie zijn zonnepanelen ‘voordelig'”.
Als klant van Nuon krijgt u altijd € 100,- korting voor het kopen van zonnepanelen.

Heeft u zonnepanelen gekocht? Dan kunt u ook de btw van zonnepanelen terug vragen van de Belastingdienst. Dit levert u in veel gevallen evenveel of zelfs meer voordeel op dan subsidie voor zonnepanelen!

Ook zonder subsidie financieel interessant

Binnen een jaar of 10 kun je – ook zonder subsidie – de aanschaf van zonnepanelen terugverdienen door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Daarna heb je gratis stroom. De levensduur van zonnepanelen is erg lang. Over de eerste 25 jaar krijg je meestal garantie op het vermogen van de panelen. De benodigde omvormer gaat minder lang mee. Hier zit meestal maar 5 jaar garantie op. Het kan daarom lonen om voor een langere garantietermijn op de omvormer te kiezen.

Voordelig investeren met zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen kan een behoorlijke hap uit uw budget zijn. Om investeren in duurzame energie eenvoudiger te maken is door de overheid en het bedrijfsleven een speciaal fonds opgericht: het Nationaal Fonds Energiebesparing. U kunt met dit fonds gebruik maken van de Energiebespaarlening. Dankzij de lening hoeft u de kosten voor energie besparen niet in één keer op te brengen. U betaalt per maand een bedrag. U verdeelt zo de kosten over meerdere jaren.

Goed om te weten:

  • U kunt maximaal 75% van het totaalbedrag van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. Het resterende bedrag kunt u dus gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen.
  • U kunt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen.
  • U betaalt een rente die tijdens de hele looptijd van de lening vast staat.

Voor meer informatie gaat u naar www.ikinvesteerslim.nl.

Andere financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen

Biedt de Energiebespaarlening voor u niet de gewenste oplossing? Er zijn nog andere mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen te financieren:
  • Mogelijk kunt u bij de aankoop van een nieuw huis aanvullend lenen binnen uw hypotheek. De rentelasten zijn dan waarschijnlijk aftrekbaar. Ook bij een bestaand huis is een verhoging van de hypotheek vaak mogelijk. Vraag meer informatie bij uw financieel adviseur of hypotheekverstrekker.
  • Sommige banken hebben een speciale lening beschikbaar voor duurzame investeringen. GreenLoans van de ABN AMRO is hier een voorbeeld van.

Heb ik een vergunning nodig?

In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Als uw huis een monument is, heeft u waarschijnlijk wel een vergunning nodig. Als u twijfelt, kunt u het beste informeren bij uw gemeente. Zie ook de brochure van Rijksoverheid (pdf, 318 kB)

bron: Nuon en Consumentenbond

Vraag meer informatie bij ons: bel 06 2671 0606

Website van de Rijksoverheid met meer informatie.

Hier vindt u de informatie van de Rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie
Zie ook:

[pearl_rss_feed_parser_display rss_url= http://feeds.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/nieuws.rss]

Vraag meer informatie bij ons: bel 06 2671 0606