Wat leveren zonnepanelen op?

Bereken nu direct uw terugverdientijd via de Consumentenbond!

Tot een paar jaar geleden waren er subsidies nodig om de aanschaf van zonnepanelen door de particulier rendabel te maken. Recente prijsdalingen van panelen (meer dan 70% in twee jaar tijd!) hebben er voor gezorgd dat het nu anders is.
Zonnepanelen zijn gelukkig voor velen weggelegd.

Het precieze rendement verscheelt sterk per situatie:

De installatie

  • Hoe groter de installatie, hoe beter het rendement. De installatiekosten voor elk extra paneel zijn bijvoorbeeld verwaarloosbaar. Er is natuurlijk wel een maximum aan de grootte van de installaties doordat je dak een bepaalde grootte heeft.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst zonnepanelen, dit is voor iedereen verschillend. Wel zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op de opbrengst van uw zonnepanelen.
  • Hoe dichter de hellingshoek van de panelen bij de 36°, hoe beter de opbrengst.
  • Een oriëntatie op het zuiden is het beste; hoe meer jouw dak hiervan afwijkt, hoe lager de opbrengst en het rendement.
  • Hoe minder schaduw op de panelen, hoe beter.
  • Heb je de zonnepanelen met spaargeld gekocht, of heb je geld geleend om dit te doen? Geld lenen kosten geld!
  • Doe de dakcheck en kijken wat jouw rendement is.

Als laatste is er een onzekere factor die een enorme invloed heeft, namelijk de toekomstige ontwikkeling van de elektriciteitsprijs. Hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe meer je zult besparen.

Afhangende van bovenstaande factoren, zal het rendement op je investering (wanneer je voor de zonnepanelen geen geld leent) tussen de 6 en 11 procent liggen. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde spaarrekening, terwijl het risico nihil is! Teruggerekend naar de kosten per kilowattuur (kWh), betekent dit een elektriciteitsprijs van slechts €0.13 tot €0.21! Dat is tot wel 40% minder dan de huidige gemiddelde elektriciteitsprijs van €0.25 (CBS prijspeil 2012), terwijl je ook nog zeker weet dat de kosten van deze elektriciteit niet jaarlijks stijgt zoals het geval zou zijn bij afname van een energieleverancier.

bigstock-best-concept-of-global-environ-7692031Vroeger was de ’terugverdientijd in jaren een veelgebruikt indicatie om te zien of zonnepanelen een goede investering waren. Gezien de lange levensduur van zonnepanelen, is dit echter misleidend, en niet de beste manier. Een terugverdientijd van bijvoorbeeld 7 jaar lijkt lang, maar op de levensduur van 25, 35 of misschien wel 35 jaar van de hele installatie is dit natuurlijk beperkt.

Samenvattend kun je stellen dat zonnepanelen een uitstekende investering zijn, zowel vanuit een financieel perspectief, of gedaan vanuit een groen hart.